Discusprolaps
Op imod 200.000 danskere rammes hvert år af en diskusprolaps. Flere af disse er uden kraftige symptomer. I den akutte fase er smerterne intense og kan give udfald på kraft, følesans, reflekser, hæl og tågang. De fleste kommer over denne fase uden operation, og kan på begynde konservativ behandling i form af øvelser og træning.
Med det osteopatiske look på kroppen, kan man både forebyggende men også efter prolaps undersøge og behandle nogle af de problematikker der erfaringsmæssigt kan føre til prolapserne.
Kigger vi på lænden, som er det hyppigste område for prolapser, så er lænden et område af kroppen hvor vi kan bøje og strække os, og lave sidebøjning. Lændens design medfører meget lidt mulighed for rotationsbevægelser.
Når det galt med ryggen ift. prolapser og lændehold, er der ofte tab af rotation i kroppen. Dvs de områder der normalt skal udføre rotation når vi bevæger os mangler bevægelse. Disse områder er øvre nakke, brystkassen, hofterne og ankelleddet. Når de områder arbejder for dårligt sammen, begynder kroppen at rotere i regioner der ikke er designet til det, bl.a. lænden. Over tid kan denne rotation bidrage til et skævt pres igennem disken og blandet med andre faktorer føre til den endelige prolaps eller kraftige lændehold.
I fasen efter en prolaps, er det især vigtigt at få arbejdet med disse skævheder, så man ikke oplever tilbagefald, i form af en ny prolaps, eller generelt døjer med ondt i ryggen. Der ligger især for dem der har oplevet denne voldsomme smerte en frygt for at opleve den igen. så forebyggende arbejde med at skabe symmetri i kroppen er uhyre vigtigt for generelt at have en velfungerende symptom fri ryg.
Senfølger efter prolaps, som hos mange er træthed og uro i benet/benene, er absolut også til at arbejde med, det handler ofte om at genskabe fleksibilitet i de nerver der har været påvirket og skabe gode forhold for kredsløbet omkring prolapsen og ned igennem bækkenet og benet.