Mekanisk Stress og Træthed

Mekanisk stress og Træthed

Et af de mest googlede ord for tiden er træthed, og der er mange måder hvorpå vores kroppe kan blive trætte. En meget overset årsag og ukendt for de fleste er mekanisk stress, som vil gennemgå lidt nedenfor, for at give en forståelse af hvordan vi som osteopater kan bidrage til at genvinde energien i kroppen.

Fra det sekund vi fødes begynder vi at påføre kroppen mekanisk stress. Udtrykket dækker over spændinger i muskler, led, sener og bindevæv. Denne type stress er uundgåeligt. Tænk på alle de gange man som spæd sætter sig hårdt på numsen i kampen, for at lære at gå. Tænk på de gange man vælter på cykel, alle de timer man sidder stille i skolen. For mekanisk stress opstår både når vi er i ro, og under aktivitet. INGEN kan sige sig fri for denne type stress, og ALLE samler til bunke på hver deres måde.

Klassiske eksempler på mekanisk stress er f.eks.

  • Mange års stillesiddende arbejde
  • Operationer, arvæv, blindtarm, kejsersnit osv.
  • Hjernerystelser, piskesmæld, traumer på haleben og næse
  • Tandindgreb, brug af bøjle, rodbehandlinger, implantater, visdomstænder
  • Brækkede knogler, særligt ryg, lårben, skinneben, og fødder
  • Forstuvninger, især den klassiske fod er noget mange mennesker oplever.
  • Store mængder af træning, om det er løb, fodbold, crossfit eller lignende, bevægelse sætter også spor.
  • Inaktivitet, gaming, for mange timer i ro.
  • Manglende muskelmasse, især for ældre mennesker, der gerne vil være aktive

Og vi kunne fortsætte listen. Alle mennesker kan med tiden sætte mange kryds på denne liste, og alle de små kryds, er med til at gøre at kroppen ud af det blå, begynder at give symptomer fra sig, uden nogen logisk forklaring. Ofte forsøger man at finde en mindre episode der måske kan forklare opståen af den aktuelle smerte, og ofte er det rigtigt, men episoden har kun trykket på aftrækkeren, kroppen har igennem længere tid bygget sig op til at være en ladet revolver, klar til at blive skudt af.

Så de diagnoser mange sætter på sig selv, med overtræning, manglende styrke, for hurtigt fremgang, er meget tit IKKE rigtige, problemerne opstår midt i fornuftige forløb med kroppen, og ville være kommet uagtet hvad, det er bare et spørgsmål om tid, og et spørgsmål om hvilken episode der trykker på aftrækkeren.

Hvad sker der under mekanisk stress?

Nogle mennesker er født med nogle dårlige kort på hånden, helt fra naturens side, og det er f.eks. skævheder langs rygsøjlen, skævheder i kraniet, og andre kropslige mini deformiteter. Dem med de store deformiteter, bliver spottet med det samme, for det kan fysisk ses. F.eks. scoliose eller deformiteter på kranie eller fødder. Alle de andre, og der er MANGE, de ryger under radaren, for det kan ikke ses, men når man begynder at vokse, kan det allerede begynde at drille, det kan f.eks. være børn med hovedpine, forstoppelse, ondt i ryggen, et Schlatter knæ, dårlig koordination, osv. Derfor er det en god ide at tage sit spædbarn til check hos osteopater allerede helt fra starten, så noget af det mekaniske stress kan fjernes fra starten, og ligesom sin bil løbende tage kroppen til service, ligesom vi gør med vores tænder, ofte er der ikke noget at komme efter, men så er man lige blevet kigget igennem.

I løbet af vores aktive ungdoms og voksenliv, påfører vi kroppen mere og mere mekanisk stress, en respons på dette er at vores bindevæv bliver stift, eller vores fascie som det også hedder. Det kan både ske hvis vi er inaktive, så begynder den berømte morgenstivhed at indtræffe, klassisk i ryggen, og fødderne. Men især hvis forskellige elementer igennem vores liv har skabt skævheder i vævet, lidt ligesom at have en tætsiddende heldragt på der generelt er lidt for lille, og så er højre ærme endnu mindre og venstre bukseben opfører sig som en størrelse XX small. Den type skævhed i kroppen har mange mennesker uden de ved det, og det er harmløst. Men imellem alle vores lag af bindevæv passerer vores nerver, blodkar og lymfebaner, så stivheden i bindevævet kan begynde at kompromittere transporten af blod til og fra et område, nerver kan komme i klemme og nedsætte evnen til at aktivere vores muskler ordentligt, og lymfestrømmen kan nedsættes. Alt dette betyder at vores krop på mange måder kæmper, med et utal af potentielle symptomer, og mængden af mekanisk stress øges.

Covid perioden var et glimrende eksempel på hvordan mange mennesker har holdt mekanisk stress for døren, ved at leve et aktivt liv, det er alt fra at cykle på arbejde, til at gå fra stationen til arbejde, hente og bringe børn, være i bevægelse igennem dagen. Da vi blev hjemsendt og blev akut inaktive begyndte de stivheder og skævheder føromtalt at boble op til overfladen, fordi de ikke blev holdt nede af daglig aktivitet. Det var uden sammenligning den travleste periode vi har haft som klinik, fordi folk var udsat for massivt mekanisk stress af at sidde derhjemme, men til gengæld dem der øgede deres aktivitet og gik ture flere gange dagligt, dem så vi intet til.

Udfordringen for mange med mekanisk stress er at selvom de gør det rigtige, så får de ikke som fortjent. Stort set alle vi møder, bruger deres krop fornuftigt. De øger belastningen fornuftigt, de øger distancen fornuftigt, de forsøger at holde sig middelmådigt aktive med 10000 skridt om dagen, og alligevel klapper fælden, med dårlig ryg, hovedpine, træthed, ondt i knæet osv.

Dette er klassiske tegn på hvordan det mekaniske stress, overreagerer på et stimuli af kroppen der er ganske fornuftigt.

Et hyppigt symptom på mekanisk stress er symptomer fra vores fordøjelsesnerve, vagus nerven, der har sin passage ud af kraniet i en kanal omme bag vores ører. Dette område er omgivet af muskel og bindevæv vi bruger til at holde vores hoved og holde det i vater. Så ALLE tænkelige stivheder ubalancer og skævheder i kroppen vil påvirke dette område.

Derfor spørger vi ALTID til vagus symptomer, som f.eks. kan være træthed, manglende appetit, fornemmelse af hovedet er inde i en osteklokke, kvalme, svimmelhed, feberfornemmelse, ømme muskler, ingen energi, kort sagt man føler man er ved at blive syg. Vi rammer ofte plet når vi spørger til disse symptomer, og i som patienter sidder måbende og siger JA det er præcis sådan der jeg har det, men i tænker at det er manglende søvn, for meget arbejde, overtræning osv. Det kan det også være MEN, ofte er det symptomer der opstår som længerevarende mekanisk stress.

ALT dette kan bringes i orden igen, så man kan klare træning, arbejde, børn, inaktivitet osv, UDEN at kroppen hele tiden halter efter, og det gør man netop ved at besøge os, hvor vi spørger dybdegående ind til alle systemer i kroppen og alle funktioner af kroppen, for at finde frem til den bunke af mekanisk stress der kommer snigende stille og roligt, det er lidt som at ta sin bil til stort service.

Så kom når kroppen siger fra, eller kom forebyggende, selvom i har en velfungerende krop. Vi står klar til at hjælpe og rådgive jer.

MVH Team Causa

Jesper, Adrian Emil og Benjamin.