Slidgigt i hoften

Slidgigt i hoften er en diagnose der bliver smidt på bordet ALT for ofte. Med det mener vi at diagnosen bliver givet til alt fra teenagere til pensionister, ofte på baggrund af et røntgen billede i forbindelse med udredning af årsager til smerte.

Der burde i vores optik være en opdeling der hed

  1. Aldersretlateret slitage
  2. Slitage der peger i retning af udskiftning af hofteleddet.

Det er forventeligt at der kan ses slitage i et led som hoften allerede fra en tidlig alder, afhængig af brugen af hoften, her kan elitesport og evt. medfødte diagnoser på hoften spilde ekstra ind.

Den forventelige slitage behøver ikke at være årsagen til hoftesmerter/lyskesmerter, men det synes vi at alt for mange patienter får at vide. Der sidder rigtig mange strukturer omkring hofteleddet som er i stand til at udløse smerter, UDEN at det kommer fra hofteleddet. Det gør en stor forskel i forklaringen til patienten omkring aktivitets niveau og træning, da de ofte i kombinationen med slitage diagnosen får at vide at de skal undgå for meget aktivitet for ikke at gøre sliddet værre.

I vores undersøgelse af hoften, gør vi meget brug af at lokalisere årsagen til smerten, og hvilket mønster smerten opstår i, her vil slitage have sin helt egen måde at gøre ondt på. Hvor gør det ondt?, hvornår gør det ondt?, hvad forværrer og hvad lindrer? , mens andre strukturer har andre smertemekanismer og mønstre.

Selvfølgelig er der “The real deal” hvor slitagen er udpræget, og det er spørgsmål om tid før hofteleddet skal skiftes. Her kan man hjælpe til smertelindring med god effekt, og skyde operationen et godt stykke tid nogen gange, indtil det er tid.

Vigtigst af alt er at få sat den rigtige diagnose, om hoftesmerterne skyldes leddet eller omkringliggende strukturer, for det gør en stor forskel for hvad patienten tænker om deres krop, og hvad de må med kroppen. Dette vil vi også rådgive i, sammen med behandligen.

Send dit spørgsmål eller lad os kontakte dig:

3 + 5 = ?