Slip af med din hovedpine/migræne  2018-03-27

Spændingshovedpine er ofte kendetegnet ved at sidde bagerst i nakken, helt oppe over under kraniet, og nogle gange kravle hen over hovedet og ende med at sidde i panden. Denne smerte/hovedpine kommer meget ofte fra de nerver der forlader rygsøjlen imellem de øverste nakkehvirvler og kraniet.

Disse smerter bliver som regel dulmet ved at tage hovedpine piller, ro, udspændingsøvelser, varme, behandling f.eks. massage, fysioterapi og lignende. Dette virker ofte dulmende på smerterne, men somregel vender hovedpinen tilbage.

Årsagen til disse smerter kan midlertidigt stamme fra andre steder end nakken. Den øverste nakkehvirvel er sammen med kæbeleddet det højst beliggende led vi har i kroppen, det betyder at det er det sidste sted vores krop kan kompencere for skævheder i kroppen. Vores øjne vil altid gerne kigge horisontalt, og derfor bruger kroppen de øverste led til den sidste fin tuning. Resultatet af dette, er at de øverste led bliver overbelastede, og skaber irritation af muskler og nerverne i området, og så starter hovedpinen.

Årsagen til hvorfor de øverste led kompenserer, skal vi lede efter mange forskellige steder i kroppen- Årsagen kan bl.a stamme fra

  • Foden
  • Bækkenet
  • Organer
  • Skulderen
  • Traumer

Symptomer der ofte kan være associeret til hovedpine er, kæbespændinger, tics omkring øjet, susen i øret, hyletone, træthed bag øjnene, muskelspændinger i nakken, disse symptomer kommer ofte fra selve nakken, men bliver provokeret fordi noget andet er galt.

De 5 nævnte regioner ovenfor, påvirker ofte hinanden, så det er ikke foden alene der giver hovedpine. Foden påvirker bækkenet, der påvirker rygsøjlen til at kompensere, og det hele ender med problemer i toppen af ryggen, som i nogle tilfælde kan blive til hovedpine. Organer er en forholdsvis ukendt årsag til hovedpine for de fleste. Alle organer får deres nerveforsyning fra ryggen, ligesom vores muskler f.eks. gør. Organerne i kroppen skal være istand til at bevæge sig, f.eks. så glider nyren 3-4 cm op og ned når vi trækker vejret. Mistes noget af den bevægelse, så kan der opstå det vi kalder et funtionelt organ problem. Dvs. der er ikke noget alvorligt i vejen med organet, men dets mangel på bevægelse kan genere nerverne fra ryggen, og herved opstår en lignende kompenserende mekanisme som i eksemplet med foden. Traumer/uheld kan akut igangsætte kompenserende mekanismer i ryggen, der somregel tager et stykke tid at bygge op. Derfor kan nogen opleve at nogle uger efter de har slået hovedet, ryggen, eller forstuvet foden, så starter hovedpinen pludseligt.

Hvis du vil vide om du har et organ problem, der kan være en del af din hovedpine, så tænk over om du f.eks ofte har haft blærebetændelse, menstruationssmerter, sure opstød, mavekneb, hård mave/ tynd mave, bihiule/kæbehule/pandehulebetædenlse, dette kan være nogle tegn på funktionelle organproblemer. Omkring organbehandling sørger vi altid for at sende patienten til lægen for videre undersøgelse af organet, hvis det er påkrævet.

Ved at kende til den anatomiske, biomekaniske og fysiologiske sammenhæng mellem de forskellige regioner beskrevet ovenfor, så er vi i stand til at fjerne de fleste tilfælde af hovedpine, så kontakt os hvis du har et problem, eller vil vide mere.

 

 
tilbage